LYSITHEA
Internesider

Nytt boligkvarter på Ekofisk-feltet kan bli utsatt

Skrevet av: Mette Møllerop - 10.01.2007

Avisene Dagens Næringsliv og Upstream hadde fredag 5. januar 2007 melding om at den planlagte utbyggingen av ny boligplattform på Ekofisk-feltet er utsatt. SAFE reagere sterkt på at ConocoPhillips og lisenskomiteen for Ekofisk inntil videre har vedtatt å skrinlegge planene med å bygge ny boligplattform. Begrunnelsen er tatt med bakgrunn i økonomi.

Dagens boligkvarteret Ekofisk 2/4 Hotell, er fra 1978 og er utslitt etter dagens standard å regne. Ekofisk-feltet er beryktet for dårlig arbeidsmiljø og utstrakt bruk av samsoving. SAFE har inntrykket av at ConocoPhillips tar lett på arbeidsmiljøet til de som arbeider på Ekofisk. Følg denne linken for mer informasjon: http://www.dagbladet.no/nyheter/87698.html
Regelverket for nattarbeid og samsoving er strammet kraftig inn. Sammenhengen mellom søvnmangel og redusert helse og sikkerhet er klart dokumentert. Det ser ikke ut til at ConocoPhillips bryr seg noe særlig om dette. En utsettelse eller kansellering av nytt boligkvarter vil kunne bety fortsatt utstrakt samsoving og nattarbeid på Ekofisk, med påfølgende svekket HMS nivå.
Feltet har vært i produksjon siden 1971 og det er forventet fortsatt høy produksjon på Ekofisk i årene fremover, så økonomisk sett er kravet til ny boligplattform velbegrunnet.
De ansvarlige andelseierne i lisensen er fordelt på:

Total E&P Norge AS 39,90%
ConocoPhillips 35,11%
Eni Norge AS 12,39%
Norsk Hydro Produksjon AS 6,65%
Petoro AS 5,00%
Statoil ASA 0,95%

Vi blir overrasket dersom andelseierne vil bli identifisert med ConocoPhillips sitt HMS nivå.
SAFE vil følge nøye med utviklingen videre i denne sak.