LYSITHEA
Nyheter

Roar Eilertsen: - Et godt lønnsoppgjør er god samfunnsøkonomi

07.02.12 av Kjell Terje Skrunes
Hold fast på at lønnsutviklingen skal være knyttet til verdiskapningen i bedriftene, var De Facto-forsker Roar Eilertsens budskap til SAFEs tariffkonferanse tirsdag. Kjøpekraften blant vanlige folk er årsaken til den lave ledigheten i Norge, sa han.

Eilertsen slo hull på den myten arbeidsgiverne, med NHO og Norsk Industri i spissen, prøver å skape om at det særnorske, høye lønnsnivået ikke er bærekraftig i forhold til konkurransen med utlandet.

- Et moderat lønnsoppgjør vil gi redusert aktivitet i norsk økonomi, og en utvikling som den vi nå ser virkningene av ute i Europa. Den som møter økonomisk problemer med redusert kjøpekraft og kutt i offentlige budsjetter, velger den sikreste veien til enda større problemer, sa Eilertsen som sterkt oppfordret til å holde fast ved at verdiskapningen i bedriftene skal danne grunnlaget for lønnsoppgjør.

Han viste til at lønnsveksten i Norge de siste ti årene har vært på 60 prosent, snittet i Europa 30, mens Tyskland har hatt bare 9 prosent. Årsaken er at det er arbeidsgiverne som har tatt en stor brorpart av verdiskapningen, mens arbeidstakere har fått mindre å rutte med. Skjevfordelingen av "verdiskapningskaka" har gitt lav kjøpekraft og galopperende ledighet.

- Arbeidsgiverne er veldig flinke til å fokusere på lønnsveksten i Norge disse årene, men faktum er jo at verdiskapningen har vært like sterk i denne perioden, ja enda litt større. Så mitt budskap til dere er at det er god samfunnsøkonomi for fagbevegelsen å sikre fortsatt god kjøpekraft blant folk, sa Eilertsen.

Han viser til at prognosene som Norges Bank og Statistisk Sentralbyrås opererer med en lønnsvekst i Norge på 4 - 4,5 prosent i 2012 - 2014. De har dermed tatt hensyn til at frontfagenes oppgjør ikke vil danne rammen for resten av årets lønnsoppgjør, mye av lønnsveksten vil nemlig komme lokalt i de deler av arbeidslivet der aktiviteten er høy - som oljeindustrien.

Deltakerne på konferansen brukte deler av første dag til en gjennomgang av status og utfordringer for de ulike områdene i SAFE. Områdeleder Konstruksjon & Vedlikehold, og Atle F. Rostad, orienterte om den egne tariffkonferansen for ISO-fagene som ble avholdt tidligere i vinter. Dagen ble avsluttet med gruppearbeider der oppgaven er å prioritere krav til tarifforhandlingene, et arbeid som også vil fortsette på konferansens siste dag, onsdag.