LYSITHEA
Nyheter

- Lockout er maktmisbruk av OLF

05.07.12 av Kjell Terje Skrunes
- Lockout er maktmisbruk og en overreaksjon fra OLF, sier forbundslederne i SAFE og Industri Energi, Hilde-Marit Rysst og Leif Sande, etter at OLF har varslet lockout for samtlige 6.515 organiserte i de streikende forbundene.

- Det er åpenbart at OLF nå spekulerer i at regjeringen skal vedta tvungen lønnsnemnd, etter at vi nå har kjørt en ansvarlig streik som ikke truer vitale samfunnsinteresser. Etter å ha kritisert oss for å påføre samfunnet et påstått tap på to milliarder, legger OLF nå altså opp til å stenge ned hele norsk sokkel. Og dette skjer etter at vi i samtalene hos Riksmekleren onsdag la fram et forslag til løsning på pensjonsspørsmålet som var kostnadsfritt for OLF.

- Vi er både skuffet og forbannet over at OLF med dette tar Norge som gissel i et forsøk på å trumfe sine standpunkter gjennom, sier de to.

- Vi fryktet dette. OLF og oljeselskapene utnytter Norges renommé som en pålitelig energileverandør for å prøve å stanse en lovlig konflikt, Det er varmt og sommerlig i Europa. De trenger ikke den norske gassen nå. Norske myndigheter bør derfor ikke la seg lokke til å innføre tvungen lønnsnemd. De bør ha is i magen, sier Rysst og Sande.

De  mener det er et feigt grep fra OLF å varsle lockout fordi de selv ikke er villige til å finne kompromisser og løsninger på den pågående konflikten med fagforbundene Industri Energi, Safe og Lederne, som handler om at oljeselskapene ønsker å fjerne et eksisterende tillegg for slitne ansatte som går av med AFP ved 62 år.

- OLF spekulerer i at Norge skal bli fremstilt som en upålitelig gassleverandør. Sånn sett bruker de nasjonen Norge som gissel ved å stanse i gasseksporten. Dette erhakket verre enn da Vladimir Putin stoppet gassleveransen til Ukraina i januar 2006.

- Vi synes myndighetene skal overse denne spekulative taktikken og la OLF få steke i sitt eget fett. Forbundslederne mener også at OLF med denne lockouten setter samarbeidet mellom tillitsvalgte og ledelsen i norske oljeselskap ti år tilbake i tid.

- Dette er svært ødeleggende for samarbeidsklimaet, understreker de to.
YS-støtte
- Regjeringen bør ikke la bruken av denne type virkemidler mot en ansvarlig konflikt, hvor arbeidstakerne stiller rettmessige krav, resultere i en tvungen lønnsnemnd sier YS leder Tore Eugen Kvalheim.